atlatszo.hu weboldal készítés

Komplex, többfunkciós weboldal készítettünk egyedi webdesignból Magyarország egyik legjelentősebb tényfeltáró hírportáljának, az Átlátszónak.

Együttműködésem az Átlátszóval még 2016-ban kezdődött, amikor az akkori ügynökség kért föl, hogy az általuk elkészített új webdesignt és működést WordPress alapra helyezzem. Nem egy szimpla weboldal készítésről volt szó, néhány extra funkcióval, mert az infrastruktúra és a technikai háttér műszaki részéhez is érteni kellett. 2016-ban még sok bonyodalmat jelentett és az akkori tudásom még vékonyabb volt e téren.

Idén 10 éves lett az atlatszo.hu. A főszerkesztő keresett meg azzal a kérdéssel, hogy lenne kedvem újracsinálni a designt? Igent mondtam és Tóth Fecót ajánlottam be a webdesign elkészítésére, aki örömmel vállalta a feladatot.

A munka nagyjából 2 hónapot vett igénybe, sok körös egyeztetés és design finomítás kellett ahhoz, hogy összeálljon minden. Itt nem egyszerű WordPress sablonváltásról volt szó, mivel a rengeteg (több, mint 2500) cikkben lévő már elavult és megszűnt shortcode-okat is le kellett kezelni. 5 év alatt sok bővítmény megszűnt, vagy egyedi fejlesztéssel kiváltottam azt.

Ennél a munkánál ismét kiderült, hogy mennyi mindenhez kell érteni egy fejlesztőnek ahhoz, hogy egy ilyen projektet sikeresen végigcsináljon. Néhány példa:

  • HTML, CSS, Javascript: Ez kellett a sitebuildhez
  • SQL: A rengeteg bejegyzés, valamint kategóriák számának kezelése és az új funkciók bevezetéséhez elengedhetetlen volt a megfelelő adatbázis lekérdezések, mellyel rengeteg időt megspóroltam az ügyfélnek és magamnak is
  • PHP: Nyilván kell a WordPresshez, de emellett egy csomó olyan dologhoz, mint az XML feedek feldolgozása és különböző függvények, valamint a megírt SQL lekérdezések kiíratása
  • Linux (Ubuntu), szerverüzemeltetés és parancsok (pl. SSH, rsync, stb.): A szerver több, biztonsági irányelv miatt muszáj volt megérteni annak működését, valamint betartani a biztonságos üzemeltetés szabályait. A tesztkörnyezet kialakítása érdekében a teljes weboldalt le kellett menteni adatbázissal együtt. Itt nincs FTP, a speciálisan kialakított többlépcsős működés miatt SSH-n és rsync-kel végeztem az adatok mentését. Olyan mennyiségű adat és fájl van a szerveren, amit hatékonyan és kényelmesen csak valamilyen Unix-alapú operációs rendszerben lehet normálisan megcsinálni.