Apple M1

Macbook Air M1-re váltás

Macbook Air M1-re váltás 2000 1500 bacsoa

Ez már a negyedik Macem. Az előző, egy 2017-es Touchbaros Macbook Pro egy rémálom volt. Egyrészt a billentyűzet miatt, amit kétszer is meg kellett csináltatnom – szerencsére gyári visszahívásban -, másrészt a touchbar miatt. Először jó ötletnek tűnt (de jó lesz majd Photoshopban, stb.), de a Macbookon eleve kevés a billentyű egy PC-hez képest, és akkor még a funkcióbillentyűket is elvették…borzalmas.

Tavaly jött az M1, amiről nem tudtam semmit, de a tesztek alapján meggyőző volt. Gyors és viszonylag olcsó. Mármint egy Apple termékhez képest 🙂 Volt még pár hónapja egy próbálkozásom, hogy egy Lenovo-ra tettem kizárólag Linuxot, hogy egyszerűbb legyen kipróbálni az új dolgokat (új Ubuntu, 8-as PHP kipróbálása, Redis vs. Memcached stb), de az nagyon nem jött be. Inkább a régi Macbook Pro-mra tettem egy Ubuntu külön partícióra, teljesen jól működik. A helyzet az, hogy a Macbook billentyűzet és főleg a trackpad egyszerűen tökéletes, ennél csak sokkal rosszabbakat próbáltam.

Vissza az M1-re. 2 hete használom és többségében elégedett vagyok.

Előnyök:

  • Gyors. Minden azonnal megnyílik és bőven elég a 8GB RAM. Legalábbis nekem, aki egy Atom vagy Sublime Text és Photoshop / Illustrator társaságában dolgozik nap, mint nap. Emellett nyitva van még kb 20 Chrome fül és 3-4 Firefox fül is. Plusz a szokásos Slack, Viber és Telegram folyamatosan. Egyáltalán nem érzem, hogy 16GB kellene, viszont az 512GB SSD az kell.
  • Billentyűzet. Végre visszakaptam a rendes gépelési élményt. Az Apple is rájött, hogy a pillangómechnikás fejlesztés egy zsákutca volt. Ezért visszatértek az jó öreg ollós mechnanizmushoz. Ezerszer jobb.
  • Trackpad. Ezen nincs mit magyarázni, a világ legjobb trackpadja. Ez az egyik oka annak, hogy notebookon dolgozom és nem asztalin, hogy a billentyűzet és a trackpad közel van egymáshoz, emiatt nem kell az egérhez jobbra nyúlni és emiatt felemelni a kezemet a billentyűzetről. Sokkal hatékonyabb így dolgozni. Én egyfolytában egy text editorban írom a kódot, közben nézem és tesztelem a weboldal működését, amihez meg egér kell. Megőrülnék, ha ezt egy külön egérrel kellene megtennem.
  • Kedvező ár. Hardveraprón áfa nélkül vettem ezt a gépet, vadonatújan, fóliával, magyar billentyűzettel. Ha az Apple-s árát nézed, akkor is teljesen jó. 200e Ft alatt egyáltalán nem kapsz normális gépet, ami gyors és megbízható. Maximum asztali verzióban.
  • Akkuidő. Nem mintha számítana, mert ezzel eddig sem volt gond (meg amúgy is rá van dugva folyamatosan a töltőre), de azért az elég jó, hogy esténként 2-3 óra netezés, youtube videó nézés után 4%-ot merül a gép. Ezzel tényleg megvan a 18 óra munkaidő.

Hátrányok:

  • Kompatibilitás. Tény, hogy pár program egyáltalán, vagy nem tökéletesen fut a Big Sur operációs rendszeren. Az Atom text editor, amin dolgozom konkrétan összefagy állandóan. Ezért most visszatértem a jó öreg Sublime Texthez, azzal tökéletes. Az SSHFS beállítása kb 3 órámba telt, mert a Big Surban egy csomó mindent megváltoztattak, emiatt nem volt egyszerű beállítani. Újraindítás után engedélyezni kellett a Kernel szintű kiegészítők telepítését, stb.
  • Brew csomagkezelő nem működik rendesen. A Brew az egyes Linux disztrók csomagkezelője (pl. apt, yum, pacman) helyett van. Sok minden nincs alapból a MacOS alatt (pl. Midnight Commander), amire a brew kínál megoldást. Jelenleg elég béta állapotban van. Annyira, hogy felraktam, aztán eltűnt 🙂 Majd újra felraktam, és épp most nem működik. Egyelőre várok vele.


Fotók