Saját sticky menü készítése JavaScript görgetés figyeléssel és HTML elem magyarázó

Saját sticky menü készítése JavaScript görgetés figyeléssel és HTML elem magyarázó

Saját sticky menü készítése JavaScript görgetés figyeléssel és HTML elem magyarázó 2000 1258 bacsoa

Gyakran szembe jött már velem az a probléma, hogy több sticky, azaz ragadós menüre volt szükség. Sokan, sokféle eszközt használnak erre, de sokszor legegyszerűbb a saját. Most leírom hogyan kell egy ilyet megcsinálni.

A sticky menü általában akkor kell, ha a főmenüt, vagy annak egy részét fixen oda akarjuk ragasztani, amikor görgetés közben a böngészőben elértük annak pozícióját. Ehhez a generált HTML kód vizsgálatára és megváltoztatására van szükség, amit Javascript-ben fogok megírni. A PHP-vel ellentétben, ami szerveroldalon fut, a Javascript-et a kliensoldalon használjuk. A kliens oldal maga a böngésző, amit a weboldalunk látogatója lát és, azaz kattint, görget és úgy általában használ. A kliens oldal elemei a böngésző által feldolgozott és megjelenített, generált HTML kód. Ebben szeretnénk most és tudunk is turkálni a JavaScripttel.

Ahhoz, hogy a JavaScriptet hatékonyan tudjuk használni természetesen elengedhetetlen a HTML és a CSS használata. Mindezekről most nem írok hosszan, de akit érdekel az erről szóló cikkem, az ezt olvassa el.

A feladat tehát annyi, hogy egy oldal adott eleméhez érve azt „odaragasztjuk” a képernyő tetejére, tehát a látogató ezt mindig eléri akkor is, így kényelmesen tud navigálni az egyes lehetőségek között és nem kell mindig visszagörgetnie ehhez a részhez. Meg kell csinálnunk természetesen visszafelé is, ha felfelé hagyjuk el ezt a részt, akkor visszatesszük a normál, azaz a „ragadásmentes”, eredeti állapotába.

Mi kell ehhez? Azért szeretem a fejlesztői munkát, mert nagyon kreatív. Ezt a feladatot ugyanis többféleképpen meg lehet oldani, és mi tudjuk kiválasztani, hogy melyik a szimpatikus. Nem az a lényeg, hogy mennyire elegáns a kód, hanem az, hogy működjön, az ügyfél pedig elégedett legyen. Persze, ha fenntartható kódot szeretnénk, akkor erre is figyeljünk, de ez a cikk most nem erről szól.

 1. Kiszámoljuk az összes olyan elem magasságát az oldal tetejétől addig a pontig, ahol a sticky menü elkezdődik.
 2.  Inicializálunk az onscroll eseményfigyelőt (ún. event listener), ami folyamatosan figyel méghozzá csak akkor, ha görgetünk, egyébként nem csinál semmit. A Javascriptben vannak beépített, a HTML szabványhoz tartozó, és az adott böngészőben működő és vannak az egyedi, általunk írt eseményfigyelők. Mi most az alapértelmezett, minden böngészőben elérhető onscroll eseményfigyelőt fogjuk használni.
 3. A görgetés közben figyeljük hol áll a pozíció és ha elérte a kívánt magasságot (azaz a látogató scrollozás közben odaért a kívánt elemhez), akkor hozzáadunk a body DOM elemhez valamilyen egyedi osztályt, hogy majd CSS-sel tudjunk rá hivatkozni. Ha újra elhagyta a látogató ezt a pozíciót, tehát fölfelé görgetett, akkor pedig levesszük róla ugyanezt az osztályt. Így a kétféle állapotot meg tudjuk majd különböztetni egymástól, így annak pozícióját is el tudjuk különíteni.

Csinálhatjuk jQuery-vel, vagy normál Javascripttel is. Én most az utóbbit fogom bemutatni, mert az mindenhol működik, és nem kell hozzá semmi, bárhol, bármilyen környezetben alkalmazható, dependency, azaz függőség nélkül. A dependency azt jelenti, hogy egy adott metódus csak egy másik metódussal együtt működik. Ilyen a jQuery is, ahhoz, hogy az általa megadott egyszerűsített eszközöket használni tudjuk, előbb be kell tölteni a böngészőnek a jQuery-t. A Javascript történetéről most nem írok le egy regényt, akit érdekel, az erre nézelődjön., de ez az oldal is jó kiindulópont lehet.


// Definiáljuk a DOM elemet, hogy később hivatkozhassunk rá.
// Ehhez az elemhez fogjuk később az egyedi osztályt (class) adni
// Azért a elemhez adjuk, mert ez van majdnem legfelül a HTML hierarchiában, így az ez alatti bármely elemre tudunk hivatkozhatunk
const theBody = document.querySelector(`body`);

// Képernyő szélessége: ez opcionális, használhatjuk pl. egy feltételnél, hogy az egész csak akkor fusson le, ha pl. mobilnézetben vagyunk
var screenWidth = window.innerWidth;

// Az első elem, aminek az oldal tetejétől ki kell számolnunk a magasságát
var headerDiv = document.querySelector(`#header-outer`);

// A többi kiszámolandó elem ez alatt az elem alatt található, ami alatt ki kell számoljuk az összes elem magasságát
var mainDiv = document.querySelector(`#ajax-content-wrap .container-wrap .container.main-content div.row`);

// Az előző elem alatti két gyerek elem, mindkettő magassága kell, mivel ez után következik maga a menü
var firstChildDiv = mainDiv.children[0];
var secondChildDiv = mainDiv.children[1];

// Mivel megvan minden elem, kiszámoljuk ki az összes magasságát és összeadjuk
var totalHeight = headerDiv.offsetHeight + firstChildDiv.offsetHeight + secondChildDiv.offsetHeight;

// Görgetés eseményfigyelő (scroll event listener), ez csak akkor fut, amikor görgetünk
window.onscroll = function()
{
 // Ez a böngészőablak oldal tetejétől számolt magassága pixelben
 var windowPageOffset = window.pageYOffset;

 // Ha az oldal tetejétől legörgetett magasság nagyobb, mint az összeszámolt elemek magassága,
 // akkor elértük a sticky menüt, azaz azt az elemet, amit oda akarunk ragasztani
 if ( windowPageOffset >= totalHeight ) {
  theBody.classList.add("sticky_submenu");
 } else {
  // Ha ennek ellenkezője igaz, tehát elhagytuk fölfelé scrollozás közben ezt a területet
  // akkor visszaállítjuk az eredeti állapotot
  theBody.classList.remove("sticky_submenu");
 }

};

Ezeken a képernyőmentéseken elmagyarázom melyik rész, mit csinál. Van benne egy kis HTML alapozó is, aki még mindig nem értené, hogyan kell hivatkozni egy adott HTML elemre.

Annyit csinálok, amit a háromlépéses részben már leírtam, megnézem az elemek magasságát, összeadom, majd a görgetésfigyelővel megnézem elérte már az adott pozíció ezt az értéket vagy már meg is haladta. Ha ez igaz, akkor hozzáadom a body elemhez a `sticky_submenu` nevű osztályt, amit CSS-ben előzőleg már definiáltam. Innentől kezdve, ha a body elem rendelkezik ezzel az osztállyal, akkor az lesz rá érvényes, egyébként nem.

body.sticky_submenu .nectar-sticky-row-wrap.nectar-sticky-row-wrap--top_after_nav {
position: fixed;
top: 44px;
z-index: 99;
width: 100%;
left: 0;
}

Remélem mindenkiben sikerült felkelti az érdeklődést hogyan is működnek a DOM manipulációk és innen megnyílik egy új fejezet a Javascript metódusok és a HTML elemek módosításának fejezetében. Rövid és eredményes kódolást!